Вернуться назад Распечатать

Xoşbəxt olmaq istəyənlər bu yazını oxusun

Xoşbəxtlik hissindən məsul olan serotonin, dopamin və oksitosin hormonları liflə zəngin qarğıdalı kəpəyi, qatıq kimi məhsullar yeyildikdə daha aktiv şəkildə istehsal oluna bilər.

Liderxeber.az xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı immunoloq Andrey Prodeus, kardioloq German Qandelman və oftalmoloq Mixail Konovalov məlumat verib.

Serotonin istehsalını toyuq döş əti də stimullaşdırır, çünki orada serotoninin öncülü olan triptofan amin turşusu var.

Qandelman qeyd edib ki, tünd şokolad qəbul edərkən dopamin əmələ gəlir, çünki onun tərkibində neyrotransmitter olan fenilalanin xəbərçisi var. Oksitosin üçün isə rasiona maqneziumla zəngin qidalar daxil edilməlidir: düyü kəpəyi, qurudulmuş yosun və susam bunlara misaldır.

Dietoloq Olqa Burlakova payızdan əvvəl orqanizmi təmizləmək üçün yazın sonunda mövcud olan mövsümi məhsulları yeməyi tövsiyə edib. Onun sözlərinə görə, yay ərzində həddindən artıq yeyilən qidalardan sonra bədən üçün detoksifikasiya vacibdir, bu, mexanizmlərin texniki baxımına bənzəyir. Həkim xüsusilə qarpızı çəkinin normallaşdırılması üçün ideal məhsul kimi göstərib, onu digər qidalardan ayrı yeməyi məsləhət görüb.