Pressa.az » Cəmiyyət » Kofein ehtiyacımızı ödəmək üçün yeyə biləcəyimiz qidalar

Kofein ehtiyacımızı ödəmək üçün yeyə biləcəyimiz qidalar

19 iyul 2024, Cümə, 17:19
Kofein ehtiyacımızı ödəmək üçün yeyə biləcəyimiz qidalar

Qəhvə kofein əldə etmək üçün ən çox yayılmış içki olsa da, enerjinizi artırmaq üçün yeganə seçim deyil. Kofein bir sıra digər qida mənbələrində də var.

Kakao və qəhvə dənələri təbii olaraq müxtəlif bitkilərin toxumlarında və yarpaqlarında olur. Bu qidalarla siz kofein ehtiyacınızı ödəyə bilərsiniz.

Şokolad təbii olaraq tərkibində kofein olan kakao paxlasından hazırlanır, ona görə də tərkibində müxtəlif miqdarda kofein ola bilər. Burada şokoladın növü də önəmlidir. Tünd şokoladda daha çox kofein var, çünki o , adətən 45%-dən 85%-ə qədər kakao tərkibi ilə hazırlanır. Südlü şokoladda daha az kofein var, çünki adətən 10-30 faiz kakao ehtiva edir.

"Kafeinsiz qəhvə" sıfır kofein demək deyil. Amerika Milli Qəhvə Assosiasiyasına görə, kofeinsiz qəhvə istehsalçılardan məhsullarını kofeinsiz kimi bazara çıxarmaq üçün qəhvə dənələrindəki kofeinin 97 faizini çıxarmağı tələb edir. Bununla belə, kofeinsiz qəhvə hələ də kiçik, müxtəlif miqdarda kofein ehtiva edir. ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin məlumatlarına görə, 240 millilitrlik bir fincan kofeinsiz qəhvənin tərkibində 2 ilə 15 milliqram arasında kofein ola bilər.

Yapon matça çayı, yaşıl çay kimi, tanınan içki Camellia sinensis bitkisinin yarpaqlarından əldə edilir, lakin onun toz formasına matcha çayı deyilir. Bir fincan dəmlənmiş yaşıl çayda təxminən 29 milliqram kofein var. Matcha isə yaşıl çaydan daha çox kofein ehtiva edir. Belə ki, 1 çay qaşığı matcha tozunun tərkibində 38 milliqram ilə 88 milliqram arasında kofein ola bilər. Buna görə də matcha çayı digər yaşıl çaylardan daha çox kofein ehtiva edir.

Enerji barları da özünə müəyyən qədər kofein ehtiva edir. Bu barlardakı kofein az miqdarda üyüdülmüş qəhvə dənələri, yaşıl çay ekstraktı və ya kakaodan əldə edilə bilər.

Dondurmalar: 2013-cü ildə Caffeine Research jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, qəhvə və ya şokolad ətirli dondurmalarda daha çox kofein var, çünki onlar qəhvə və kakao paxlalarından hazırlanır.

Kombuça; Qara, yaşıl və bəzən oolong çaylarından hazırlanan fermentləşdirilmiş çay növüdür, bunların hamısında təbii olaraq kofein var. Bəzi kombuçaların hər porsiyasında 5-15 milliqram kofein ola bilər .