Banan adı ilə alırıq, amma kartofdur - Necə seçək bəs?
İlk baxışdan bu iki tropik meyvə oxşar görünür. Lakin onların dadı, teksturası və yetişməsi onları müxtəlif yeməklər üçün daha uyğun edir. Budur bağayarpağı və banan arasındakı fərqləri anlamaq üçün bilməli olduğunuz hər şey, həmçinin hər biri üçün ən yaxşı reseptlərdən bəziləri.
Plantain nədir?
Bağayarpağı banan ailəsinin bir hissəsi olan nişastalı tropik meyvədir.
Bağayarpağı bananlardan daha böyükdür, daha qalın dəriyə və daha yüksək nişastaya malikdir. Bağayarpağı yetişmiş (sarı və ya qəhvəyi dəri) və ya yetişməmiş (yaşıl dəri) zaman yeyilə bilər və şirin və duzlu tətbiqlərdə istifadə olunur. Plantainlər Karib dənizi, Latın Amerikası və Afrika mətbəxlərində tez-tez tərəvəz kimi bişirilir.
Təzə banan yaşıl olduqda yığılır və otaq temperaturunda saxlanıldıqda daha yaxşı yetişir. Yetişmiş bananların qəhvəyi ləkələri olan sarı bir qabığı var və onları əldən yemək (bir dəfə soyulmuş) və ya smoothies, desertlər və ya meyvə salatlarına əlavə etmək olar. Çox yetişmiş və ya əzilmiş bananlar tez çörəklər və ya kekslər bişirmək üçün ən uyğundur. Banan nə qədər yetişsə, dadı bir o qədər şirin olar.
Banan qa və Plantain
Hər ikisi banan ailəsinə aid olsa da, bağayarpağı və banan arasında mənşəyi, görünüşü, dadı, toxuması və istifadəsi daxil olmaqla bir sıra fərqlər var.
Mənşə: Bananlar bütün dünyada, ilk növbədə Hindistan və Çində, bağayarpağı isə Afrika və Amerikanın ekvatorial bölgələrində yetişdirilir.
Görünüş: Plantainlər bananlardan daha böyükdür və daha qalın bir dəriyə malikdir. Bağayarpağı yetişməmiş və ya yetişmiş halda yeyilir. Banan yaşıl qabıqla başlayır və yetişəndə sarıya çevrilir.
Dad: Banan yalnız yetişmiş və şirin olduqda yeyilir; banan nə qədər yetişsə, dadı bir o qədər şirin olar. Yetişməmiş (yaşıl) bağayarpağı mülayim, nişastalı bir ləzzətə malikdir, yetişmiş (sarı və ya qəhvəyi) bağayarpağı konsentratlı şirin bir ləzzətə malikdir.
Tekstura: Yetişməmiş bağayarpağı möhkəm və nişastalıdır, banan isə qaymaqlı, yumşaq teksturaya malikdir. Yetişmiş bağayarpağı yetişməmiş bağayarpağa nisbətən daha yumşaqdır.
İstifadəsi: Banan yetişəndə yeyilir və səhər yeməyi, bişmiş məmulatlar və desertlər kimi şirniyyatlı tətbiqlərdə istifadə olunur. Bağayarpağı yetişmiş və ya yetişməmiş yeyilə bilər, şirin və duzlu yeməklərdə hazırlana bilər.