Pressa.az » Cəmiyyət » Günəşdən qoruyan qidalar

Günəşdən qoruyan qidalar

10 avqust 2024, Şənbə, 11:17
Günəşdən qoruyan qidalar

Günəşə çox məruz qalan isti yay günlərində həm dərini günəş işığından qorumaq, həm də bu şüalardan kifayət qədər faydalanmaq çox vacibdir. Qidalanmanıza fikir verərək hər ikisini edə bilərsiniz.

Liderxeber.az xəbər verir ki, mütəxəssislər günəşdən qaçmamağı, ondan qorunmaq lazım olduğunu və günəş şüalarının orqanizm üçün lazımlı olduğunu vurğulayıb. Dərini günəş şüalarının zərərli təsirlərindən qorumaq mümkündür. Bunu bəslənməyə diqqət edərək etmək mümkündür.

Yay aylarında qidalanmanı tənzimləyərək dərini qorumağın 7 yolu bunlardır.

Karotenoidlər: Xüsusilə beta karotin çox təsirlidir. Karotenoidlər bir çox meyvə və tərəvəzdə olan sarı, qırmızı və narıncı rənglərin mənbəyidir. Beta-karotenlər də A vitamini mənbəyidir. Bu vitamin sərbəst radikalların əmələ gəlməsinin qarşısını alan və qocalmanı gecikdirən antioksidantdır. Yerkökü, ərik, pomidor, bibər, qovun, ispanaq, cəfəri, üzüm yarpaqları və şüyüd kimi tərəvəz və meyvələrdə beta-karotin var.

Likopenlər: Meyvə və tərəvəzlərə çəhrayı-qırmızı rəng verən piqmentlərdir. Pomidorda, qarpızda, çiyələkdə və qreypfrutda çox rast gəlinir. Pomidorlar likopen mənbəyidir. Dərini daha gözəl göstərir. Qarpız, pomidor kimi, likopen ehtiva edir. Dərinin qızarmasının və bədənin susuzlaşmasının qarşısını alır.

Yaşıl tərəvəzlər: Brokoli kimi tərəvəzlər və reyhan, rozmarin, adaçayı və cəfəri kimi təzə otlar sərbəst radikallarla mübarizə aparan və dərini qoruyan antioksidanlarla zəngindir. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də antioksidant mənbəyidir və dərini günəş şüalarından qoruyur.

Omeqa 3: Dərini parlaq və gərgin edir. Dərini günəşin zərərli təsirlərindən qoruyur. Bu yağ turşuları hüceyrə membranını gücləndirir və dərini cavanlaşdırır. Pəhrizdə qızılbalıq, qoz, kətan toxumu, zeytun yağı və tünd yaşıl tərəvəzlər əlavə edilməlidir.

E və C vitamini: Dərini günəşin zərərindən qoruyan güclü antioksidantlardır və yaşlanmaya qarşı ən təsirli vitaminlərdir. Vitamin E mənbələri; Bitki yağlarının əksəriyyəti qoz, fındıq, toxum, ət, balıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, qulançar, alma, yumurta və taxıllardır. Çiyələk, kivi, portağal və digər sitrus meyvələri, sarı, yaşıl və qırmızı bibər, tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, brokoli, pomidor, noxud və cəfəri C vitamininin ən yüksək mənbəyidir.

D vitamini: Günəş sümüklərimiz üçün çox vacib olan D vitaminini aktivləşdirir. Bunun üçün günəşdən düzgün faydalanmaq lazımdır. Bu aktivləşmə üçün günəş altında uzun saatlar keçirmək əvəzinə, qısa müddətə düzgün günəş vannası qəbul etmək kifayətdir. Günəş vannasının müddəti və vaxtı yaşadığınız bölgənin eninə görə dəyişsə də, günəş şüalarının şaquli olaraq gəldiyi saatlarda qorunmadan 10-15 dəqiqə günəşlə təmasda olmaq D vitamininin aktiv olması və yığılması üçün kifayətdir. Günəş işığının beyindən serotonin hormonunun ifrazını da artırdığı düşünülür. Bu hormon əhval-ruhiyyəni gücləndirməyə, narahatlığı yaxşılaşdırmağa və depressiyanın qarşısını almağa kömək edən təsirlərə malikdir.

Su: Bədənimizi və dərimizi zərərli maddələrdən təmizləyən ən əhəmiyyətli mayedir. Dərini qidalandırır, sıxır və qurumasının qarşısını alır. Hər gün 2-2,5 litr suya ehtiyacımız var. Çox günəşə məruz qaldıqda dəri elastikliyini itirir və susuzlaşır. Bunun qarşısını almaq və dərinin qurumasını qarşısını almaq üçün bol su istehlak etmək vacibdir.